Vtáky

Rosela pestrá

Platycercus eximius

Rosela pestrá je nápadne farebný austrálsky papagáj, ktorý sa väčšinou chová vo vonkajšej voliére a nie je typicky ochočiteľný na ruku.

Náročnosť chovu

Dĺžka života

❤️❤️❤️❤️🤍 10–15 rokov

1 1 min

Základné informácie

Rosela pestrá pochádza z juhovýchodnej Austrálie, kde obýva otvorenú krajinu a okraje lesov. Je nápadná pestrým, kontrastným sfarbením peria. Na rozdiel od andulky či korely ide skôr o voliérového vtáka, ktorý sa väčšinou nekrotí na ruku a lepšie sa mu darí vo väčšom vonkajšom priestore.

Pôvod

Austrália

Veľkosť

30 cm

dospelý jedinec

Hmotnosť

100 g

dospelý jedinec

Nároky na pohyb

Vysoké

Vhodnosť do bytu

Čiastočne vhodné

Vhodnosť do domu

Vhodné

Spoločenskosť

Vysoká

Vhodnosť k deťom

Menej vhodné

Aktivita

Denná

Výrazne

Chov a prostredie

Rosela je aktívny letec, ktorý potrebuje výrazne viac priestoru než klietkoví papagáje – ideálna je vonkajšia voliéra.

Klietka/Voliéra

Minimálna veľkosť

2 × 1 × 2 m (voliéra)

Typ podstielky

Prírodný podklad vonkajšej voliéry

Umiestnenie

Oboje

Teplota

znáša aj chladnejšie počasie, potrebuje však suchý kryt pred dažďom a vetrom

Vybavenie (bidlá, hračky)

Bidlá, kryté hniezdisko, kŕmidlo, napájačka

Bližší pohľad

Vo voliére by mala mať rosela dostatok priestoru na let a kryté miesto chránené pred dažďom a vetrom. Voči iným druhom aj vlastnému druhu mimo chovného páru môže byť teritoriálna.

Ide o vtáka na pozorovanie, nie na ruku. Rosely sa spravidla neochočujú a manipuláciu znášajú zle – ich hodnota je v nádhernom sfarbení a v tom, ako pôsobia v pohybe vo veľkej voliére. Kto hľadá papagája na maznanie, bude pri tomto druhu sklamaný.

Rosely sú pomerne odolné voči chladu a pri správne riešenej voliére môžu na Slovensku zostať vonku celoročne. Podmienkou je zateplená, suchá búdka bez prievanu a nezamŕzajúca voda. Väčšinu času trávia na zemi, kde hľadajú semená, preto je dôležité udržiavať podklad v čistote a pravidelne ho meniť.

Mosela pestrá v prírode . Fotená zo spodku ako sedí na konáriku

Chovateľský tip

Do jednej voliéry nedávajte viac párov roseliek naraz – mimo obdobia namáčania sú voči sebe teritoriálne a môže dôjsť k vážnym konfliktom.

Potrava

Rosela je semenožravec, ktorý v prírode dopĺňa jedálniček aj bobuľami a hmyzom.

Typ potravy

Semenožravec

Hlavná potrava

Zmes semien, zelenina, príležitostne bobule

Základ tvorí kvalitná semenná zmes pre stredne veľké papagáje, doplnená zeleninou a príležitostne ovocím alebo bobuľami.

Chovateľský tip

Sledujte telesnú kondíciu – rosely majú pri obmedzenom lietaní vo väčšej klietke sklon k priberaniu.

Zdravie

Rosela je pri vhodnom priestore a strave zdravotne odolný druh.

Náročnosť zdravotnej starostlivosti

🟢⚪⚪ Nízka

Citlivé oblasti

nadváha pri obmedzenom lietaní • parazity vo voliére

Najčastejšie zdravotné problémy

Pri nedostatku priestoru na let hrozí nadváha. Vo vonkajšej voliére je tiež potrebné sledovať výskyt vonkajších parazitov a udržiavať čistotu podkladu.

Keďže rosely zbierajú potravu zo zeme, sú vystavené vnútorným parazitom vo zvýšenej miere – červy sa prenášajú cez trus na podklade a prejavia sa chudnutím napriek dobrej chuti do jedla a riedkym trusom. Vo vlhkom a zle vetranom zázemí hrozia aj plesňové ochorenia dýchacích ciest.

Preventívna starostlivosť

Zabezpečte dostatočne veľkú voliéru s priestorom na let, pravidelne čistite podklad a kontrolujte kondíciu vtáka.

Podklad voliéry pravidelne vymieňajte a misky s potravou umiestnite do výšky, aby sa doň nedostal trus – je to najúčinnejšia prevencia vnútorných parazitov. Zázemie udržujte suché a dobre vetrané a raz ročne sa poraďte s veterinárom o odčervení.

Zdravý jedinec

Rosela pestrá v prírode na suchej vetve stromu

Chovateľský tip

Nadmerné vyhrievanie sa na jednom mieste alebo strata záujmu o okolie môže signalizovať choroba – rosela je inak veľmi pohyblivý a ostražitý vták.

Rozmnožovanie

Rosely sa vo vonkajšej voliére s vhodnou búdkou rozmnožujú pomerne ochotne.

Spôsob rozmnožovania

Vajcorodé

Pohlavná dospelosť

1–2 roky

Obdobie rozmnožovania

Jar

Samica znáša 4–6 vajec a sedí na nich približne 19–20 dní. Mláďatá opúšťajú hniezdnu búdku po približne 5 týždňoch.

Chovateľský tip

Hniezdnu búdku umiestnite na pokojné, ťažšie prístupné miesto vo voliére – rosely sú počas hniezdenia plaché.

Fotogaléria

Vaše fotky

Pomôžte nám ukázať zvieratá také, aké naozaj sú. Podeľte sa o svoju fotografiu a staňte sa súčasťou Atlasu Labenky.

Pridať vašu fotku

Podeľte sa o peknú fotku tohto zvieraťa s ostatnými. Po schválení sa zobrazí vyššie aj s vaším menom.

Ako s údajmi nakladáme, sa dozviete v Zásadách ochrany osobných údajov.

Mohlo by vás zaujímať

Pomohol vám tento článok?

← Predchádzajúce Ara ararauna Ďalšie Diamantová hrdlička →